Zabpelyhes túrógombóc

Zabpelyhes túrógombóc

Módosítás:2025.02.20 13:00

Ez a túrógombóc egy krémes és magas rosttartalmú változat, ami nemcsak nagyon finom, de a benne található rostok miatt egyenletesebb vércukorszintet is eredményez. A zabban található ß-glükán ráadásul egy olyan vízben oldódó élelmi rost, ami jótékony hatással van a koleszterinszintre. A túrónak köszönhetően pedig a fehérje- és kalciumbeviteledet is növeled. Fogyaszd desszertként vagy egy tartalmasabb leves után.

Online Bejelentkezés

Imre Noémi

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Hozzávalók (10 gombóchoz)

Gombóc:

  • 2 db tojás szétválasztva
  • 50 g puha vaj
  • 2 ek. eritrit
  • 1 kk. vanília aroma
  • 250 g krémes állagú túró
  • 2 ek. zabkorpa
  • 1,5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 2 ek. zabpehelyliszt
  • 1 csipet só

Morzsa:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1 csipet só
  • 1 ek. eritrit

Vaníliás tejfölhöz:

  • 75 g 12%-os tejföl
  • 75 g natúr joghurt
  • 1 ek. eritrit
  • 1 kk. vanília aroma

Elkészítés

  • Először a gombócot készítsd el: a vajat az eritrittel és a vanília aromával keverd habosra, majd add hozzá a tojássárgáját és alaposan dolgozd össze. 
  • Add hozzá a a túrót, a zabkorpát, a zsemlemorzsát és az egyik tojásfehérjét. A másik tojásfehérjét egy csipet sóval verd habbá, majd óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, keverd a túrós masszához.
  • Lefedve hagyd állni 1 órát, eközben készítsd el a morzsát: egy serpenyőben az olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát a csipet sóval, majd keverd hozzá az eritritet és tedd félre. 
  • A vaníliás tejfölhöz keverd össze a hozzávalókat, majd tedd hűtőbe.
  • Az 1 óra leteltével egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd vedd kisebb lángra, hogy a víz ne lobogjon annyira.
  • Kanalazz a vízbe 1-1 evőkanálnyi mennyiséget a masszából. Amikor a gombócok felúsztak a víz felszínére, még legalább 1 percig még a felszínen főzd, majd egy lyukas szedőkanál segítségével vedd ki őket a vízből és helyezd a, már előkészített morzsába.
  • Nagyon óvatosan szedd ki, mert könnyen széteshet. Kicsit hagyd állni, majd szórj a tetejére a morzsából és óvatosan forgasd meg, hogy minden oldalát befedje. Amikor már rajtuk van a morzsa, könnyebben tudod gombóc alakúvá alakítani.
  • Óvatosan szedd ki a gombócokat egy tányérra, majd tálald a vaníliás tejföllel, díszítsd piros bogyós gyümölccsel. Desszertként vagy egy tartalmasabb leves után ajánljuk. 

Energia- és tápanyagtartalom 3 gombócban

  • Energia: 350 kcal
  • Zsír: 19,8 g
  • Szénhidrát: 26,2 g
  • Fehérje: 16,3 g
  • Rost: 2,3 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértője

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • menopauza
    • terhességi cukorbetegség
    • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
  • Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit: Mammut 2
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak