
Zabpelyhes túrógombóc
Ez a túrógombóc egy krémes és magas rosttartalmú változat, ami nemcsak nagyon finom, de a benne található rostok miatt egyenletesebb vércukorszintet is eredményez. A zabban található ß-glükán ráadásul egy olyan vízben oldódó élelmi rost, ami jótékony hatással van a koleszterinszintre. A túrónak köszönhetően pedig a fehérje- és kalciumbeviteledet is növeled. Fogyaszd desszertként vagy egy tartalmasabb leves után.
Online Bejelentkezés
Imre Noémi
Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Hozzávalók (10 gombóchoz)
Gombóc:
- 2 db tojás szétválasztva
- 50 g puha vaj
- 2 ek. eritrit
- 1 kk. vanília aroma
- 250 g krémes állagú túró
- 2 ek. zabkorpa
- 1,5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 2 ek. zabpehelyliszt
- 1 csipet só
Morzsa:
- 1 ek. olívaolaj
- 5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 csipet só
- 1 ek. eritrit
Vaníliás tejfölhöz:
- 75 g 12%-os tejföl
- 75 g natúr joghurt
- 1 ek. eritrit
- 1 kk. vanília aroma
Elkészítés
- Először a gombócot készítsd el: a vajat az eritrittel és a vanília aromával keverd habosra, majd add hozzá a tojássárgáját és alaposan dolgozd össze.
- Add hozzá a a túrót, a zabkorpát, a zsemlemorzsát és az egyik tojásfehérjét. A másik tojásfehérjét egy csipet sóval verd habbá, majd óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, keverd a túrós masszához.
- Lefedve hagyd állni 1 órát, eközben készítsd el a morzsát: egy serpenyőben az olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát a csipet sóval, majd keverd hozzá az eritritet és tedd félre.
- A vaníliás tejfölhöz keverd össze a hozzávalókat, majd tedd hűtőbe.
- Az 1 óra leteltével egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd vedd kisebb lángra, hogy a víz ne lobogjon annyira.
- Kanalazz a vízbe 1-1 evőkanálnyi mennyiséget a masszából. Amikor a gombócok felúsztak a víz felszínére, még legalább 1 percig még a felszínen főzd, majd egy lyukas szedőkanál segítségével vedd ki őket a vízből és helyezd a, már előkészített morzsába.
- Nagyon óvatosan szedd ki, mert könnyen széteshet. Kicsit hagyd állni, majd szórj a tetejére a morzsából és óvatosan forgasd meg, hogy minden oldalát befedje. Amikor már rajtuk van a morzsa, könnyebben tudod gombóc alakúvá alakítani.
- Óvatosan szedd ki a gombócokat egy tányérra, majd tálald a vaníliás tejföllel, díszítsd piros bogyós gyümölccsel. Desszertként vagy egy tartalmasabb leves után ajánljuk.
Energia- és tápanyagtartalom 3 gombócban
- Energia: 350 kcal
- Zsír: 19,8 g
- Szénhidrát: 26,2 g
- Fehérje: 16,3 g
- Rost: 2,3 g
Jó étvágyat kívánunk!
Téma szakértője
Imre Noémi
dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc-
Specialitások:
- menopauza
- terhességi cukorbetegség
- policisztás ovárium szindróma (PCOS)
-
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit: Mammut 2
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)